" />
Almanya'ya Gitmek İçin Ne Yapmam Lazım? Nasıl Bir Yol İzlemeliyim?
Almanya'da yasal olarak çalışmak ve çalışma izni alabilmek için yerine getirilmesi gereken bazı gereklilikler bulunmaktadır. Kısaca özetleyecek olursak, öncelikle Türkiye'de en az 2 yıllık bir eğitim sonucunda alınmış mesleki eğitim diplomasına sahip olmalısınız ve almış olduğunuz bu eğitimi Federal Almanya devletinde tanıtarak ''mesleki denklik'' almanız gerekmektedir. Yani ister doktor olun, ister hemşire, ister öğretmen, mühendis, aşçı, kuaför, oto tamircisi vs. Almanya'da icra edeceğiniz mesleğin denkliğini alarak hem işverenlere hemde çalışma izni verecek olan resmi kurumlara mesleğinizi Almanya'da tanıttığınızı göstermelisiniz, kısacası mesleğinizi kanıtlayarak ispatlamalısınız.
Denkliğinizi aldıktan sonra artık işiniz çok daha kolay, eğer Almanya'dan size iş sözleşmesi gönderecek olan bir işvereniniz varsa çalışma izninizi kolaylıkla alabilirsiniz. Mesleğinizin denkliğini aldınız ama bir işvereniniz yoksa üzülmeyin. Denkliğini almış kişiler iş arama vizesi ile Almanya'ya gidebilir 6 aylık oturum alarak işlerini arayabilir ve işlerini bulduklarında kalabilirler. Yada, 2024 Haziran ayında yüyürlüğe girecek olan Fırsat Kart'ı bekleyebilirsiniz. Fırsat Kart ile 6 puan (denklik:4 puan) alan herkes 1 yıllık oturum alabilecek ve bu süre zarfı içerisinde işini Almany'da arayarak kolayca bulmasına imkan verilecek, ayrıca yine bu süre içerisinde iş araraken herhangi bir işte çalışmanıza imkan verilecek ve yaşam masraflarınızı karşılayabilecek ve para kazanabileceksiniz. Unutmayın, Almanya'da iş bulmanızı kolaylaştıracak en büyük faktör Almanca dil bilginizdir. Yasa, birçok meslek sahibine dil şartı koşmazken, işverenler nitelikli çalışan olarak Almanya'ya gelmek isteyen kişilerden mesleklerini icra edebilecekleri düzeyde (en az A2) Almanca bilmelerini beklemektedirler.
Denklik Nedir ve Denklik Süreci Nasıl İşler?
Alınan eğitim belgesinin çalışmak istenilen meslekte ilgili ülke için denk olduğunu ve mesleki eğitimin ilgili işi yapabilmek için yeterli olduğunu belirten, birçok meslek için alınabilen resmi bir karar yazısıdır.
Her meslek için ülke tarafından görevlendirilmiş resmi kurumlarca mezuniyet ya da kurs bitirme belgeleri, eğitim içerikleri ve mesleki sertifikalar kontrol edilir. İlgili meslek için denklik alınacak ülkelerdeki verilen eğitim ile karşılaştırması yapılır ve eşdeğerlik durumu incelenir. Alınan eğitimin müfredatı, derslerin konuları, alınan saatler kontrol edilerek denk olduğuna dair karar yazısı verilir.
Denklik Almak Şart Mıdır?
Denkliği alınmayan hiçbir belge ya da diploma ile ilgili ülkede çalışılamaz. Yani mesleğinizi eğitim aldığınız ve uzmanı olduğunuz ülke dışında yapmak isterseniz mutlaka denklik almak zorundasınız.
Denklik Kararınız Ne Zaman Sonuçlanır?
Denklik kararları resmi olarak tüm evraklarınızın kuruma ulaşmasının ardından 90 iş günü gibi bir inceleme sürecinin sonunda onaylanır. Bu süre denklik veren kurumun yoğunluğuna ve olağandışı olaylara göre değişiklik gösterebilir.
Denklik başvurusu yapmadan önce bir iş sözleşmesine sahip olan adaylar için bu süreç, daha da kısa sürede sonuçlanmaktadır.
Almanya'da Çalışmak İçin Bir Yaş Şartı Var Mı?
Almanya'da çalışmak için veya mesleki denklik almak için herhangi bir yaş şartı bulunmuyor. Size iş sözleşmesi gönderecek bir işveren bulduysanız ve mesleki denkliğinizi aldıysanız çalışma izni vizenizi alarak Almanya'ya gidebilir ve yasal olarak çalışabilirsiniz. Ancak, tıpkı ülkemizde olduğu gibi işverenlerin büyük bir çoğunluğu 45 yaş altı, hatta 40 yaş altında olan deneyimli, nitelikli ve uzun yıllar istifade edebileceği personelleri tercih etmektedir. Yani, durumu belirleyen etken işverenlerdir ve yaşça büyük olan özellikle 45 yaş üstü kişilerin Almanya'ya çalışma izni alabilmesi kendilerini istihdam etmek isteyebilecek olan bir işveren bulmasına bağlıdır.
Almanya'da Çalışmak İçin Dil Bilmek Şart Mı?
Almanya'da çalışmak için yasal olarak belli başlı meslekler hariç (örneğin sağlıkçılar, doktorlar) bir dil bilme şartı yoktur. Ancak, eğerki size iş sözleşmesi gönderecek kişi bir yakınınız veya tanıdığınız değilse tüm işverenler sizden mesleğinizi icra edebileceğiniz düzeyde yani minumum temel düzey olan A2 seviyesinde bir Almanca dil bilgisi isteyecektir. Bu düzey lisans ve üstü eğitim sahipleri için min. B1 Almanca olarak düşünülebilir. Yani, dilinizi ne kadar geliştiriseniz iş bulma ihtimaliniz o kadar artar. Ayrıca, Kısmi denklik almış olan nitelikli kişilerin işverenleri Almanca dil bilgisi istemediğini belirtse dahi konsolosluk bu kişilerden A2 Almanca dil kanıtı isteyebilmektedir, aksi durumda vize onayı vermemektedir. Bu sebeple, Almanya'ya çalışma amacıyla gitmek isteyen kişilerin işini şansa bırakmaması ve zaten gidilecek ülkede temel düzeyde bir dil bilgisine ihtiyaç duyacağıda göz önünde bulundurulduğunda erkenden Almanca öğrenmeye başlaması ve bunu sertifikalandırması tavsiye olunur.
İş Arama Vizesi (Fırsat Kart) Nedir ve Şartlar Nelerdir?
Almanya’nın nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılayabilmek adına kurduğu sistemin parçalarından birini de Almanya iş arama vizesi oluşturmaktadır. Bu vize ile hedeflenen, Avrupa Birliği (AB) üyelerinin dışında kalan ülke vatandaşları için de Almanya’yı cazip kılabilmektir. İş arama vizesi ile belli kriterleri karşılayan kimselerin, 1 yıl kadar oturum alarak Almanya’da kalmasına ve iş aramasına müsaade edilmektedir.
Almanya iş arama vizesi başvurusu yapabilmek için öncelikle nitelikli iş gücü sahasında bir yer edinmiş olmalısınız. Aynı zamanda bu eğitimlerin Almanya tarafından tanınıyor ve kabul ediliyor olması da önemlidir. Yani mesleki denkliğinizi almış olmanız gerekir. ÖSD ve Goethe gibi sınavlar üzerinden Almanca dil becerinizin en az A1, veya B2 seviyesinde İngilizce bilginizi sertifikalandırmanız, başvurunuzun onaylanmasına olumlu etki edecektir. Aksi halde sözlü mülakata alınarak dil becerileriniz test edilmek istenebilir ya da ilgili dış temsilcilikte çalışan memurlar dil sertifikası olmadığı için olumsuz karar verebilirler. Son olarak, Almanya’da kalacağınız süreç boyunca, ihtiyaç duyacağınız tüm gereksinimleri karşılayabileceğinize dair bir yeterlilik (maddi teminat) beyan etmeniz gerekmektedir. Örneğin, bloke edilmiş bir hesap açarak yasa ile belirlenmiş olan tutarı (1 yıl için 12.324 Euro) bu hesaba yatırmanız ve geçiminizi sağlamaya yetecek olan tutarı kanıt olarak sunmalısınız, maddi imkanınız yoksa iş arama vizesi başvurularınızın olumlu sonuçlanması söz konusu değildir.
Almanya Aile Birleşimi Vizesi Nedir, Kimler Yararlanabilir?
Almanya'ya nitelikli iş gücü çalışma izni vizesi ile gitmiş olan eşinizin yanına gitmek için bir aile birleşimi başvurusu yapmak istiyorsanız, öncelik olarak Almanca A1 dil sertifikasını almanız ve başvuru dosyanızda sunmanız gerekmektedir (Blue Card Vizesi ile çalışma ve oturum izni alan kişilerin eşlerinden A1 dil sertifikası istenmemektedir). Bu sertifika Almanya aile birleşimi başvurunuzu yapmadan önce almanız gereken, yaklaşık 2 aylık kurslara katılıp sonunda sınava girerek alabileceğiniz bir belgedir. Almanya konsolosluğu ve Almanya Yabancılar Polisi bu almanca A1 dil sertifikasının alınabileceği bazı kurumlar belirlemiştir. Bu kurumlar; GÖETHE ve ÖSD'dir. Bu kurumlar dışında alınan belgeler yetkililer tarafından kabul edilmemektedir.
Denklik Almadan İş Sözleşmesi Alınabilir Mi?
Denklik ilgili meslekte ilgili unvanla çalışmanız için zorunlu bir belgedir. Denklik olmadan firmaların iş sözleşmesi verme olasılığı düşüktür. İşverenlerin denkliğe sahip olan adayları tercih etme olasılığı daha yüksektir.
H+ Diploma Sahipleri Denklik Almak Zorunda Mı?
Evet. Diploma tanınırlığı ile mesleki denklik kavramları aynı şey değildir. Üçüncü dünya ülkelerinden alınan bütün eğitim belgelerinin denkliğinin alınması zorunludur. H+ diploma ya da uluslararası geçerliliği olan sertifikalar denklik almaya uygun demektir; denk demek değildir. Bu belgeler için denklik kararının gelmesi gereklidir.
Yabancı Dil Bilmeden Denklik Verilebilir Mi?
Evet, birçok meslek için dil şartı olmadan denklik verilebilir. Denklik; alınan mesleki eğitimin o ülkedeki eşdeğerliği için verilen bir resmi karar yazısıdır. O yüzden genelde mesleki eğitim belgeleri inceleme sürecinden geçer ve dil şartı aranmaz.
(Dikkat: Sağlık mesleklerine mensup adaylar için dil şartı aranmaktadır. Denklik başvurusunda bulunmadan önce en az B1 dil seviyesine sahip olmanızı tavsiye ederiz. Denklik sürecinin sonunda sizden B2 dil seviyesi isteneceği için başvurudan itibaren ( ort. 3 ya da 4 ay ) dil kursuna gidip yabancı B2 seviyesine getirebilirsiniz.)
Denklik Başvurusu Yapıldıktan Sonra Hangi Kararlar Gelebilir?
Üç tip denklik kararı vardır. Bunlar:
Tam Denklik: Aldığınız eğitimin ilgili ülkedeki eğitimle eşdeğer olması durumunda verilen denklik türüdür. Herhangi bir eksikliği tamamlamadan ilgili meslekte unvanınızla çalışabilirsiniz.
Kısmi Denklik: Aldığınız eğitimin kısmi olarak yetersiz olarak görüldüğü durumda verilen denklik türüdür. Eksik olarak belirlenen teorik veya pratik eğitim eksikliklerinizi tamamlamanız gerekmektedir. Çalışmanıza izin verilir ama ilgili meslekte tam imza yetkisi için belirtilen eksik eğitimi almanız gerekir.
Olumsuz Cevap: Aldığınız eğitimin ilgili ülkedeki eğitimle eşdeğer olmaması durumunda verilen denklik türüdür. Alınan mesleki eğitim belgesi denklik şartlarına uygunluk göstermiyor demektir.
Sahip olduğunuz mesleki belgeler uzmanlarımız tarafından detaylı incelenip denklik için uygun olup olmayacağı tarafınıza bildirileceğinden kararınızın olumsuz olma durumu çok düşüktür.
Maaş Ücretleri Ne Kadar Olacak?
Avrupa Birliği Blue Card yüksek nitelikli işçi programıdır. Mesleğinize, niteliğinize ve firmanın büyüklüğüne göre maaş ücretleri değişiklik göstermektedir. İşverenler iş sözleşmelerinde brüt ya da net olarak maaşınızı belirtmektedirler. Denkliğinizi aldıktan sonra o ülkede eğitimini tamamlayan personelle aynı unvanla çalışacağınız için düşük maaş alma gibi bir durum söz konusu değildir. Unutmayın ki ucuza personel çalıştırmak için değil kalifiye personel çalıştırmak için sizlere ihtiyaçları var.
Konaklama İşlemleri Nasıl Olacak?
Konaklama işlemleri için her aday işveren ile kendisi görüşecektir. Genelde birçok işveren personelleri için lojman ya da kalacak yer tahsis etmektedir. İşverenlerin kalacak yer tahsis etmemesi durumunda iş yeri yakınlarından geçici olarak otel veya pansiyona rezervasyon yapabilir ve ilerleyen zamanlarda kiralık oda veya daire tutulabilirsiniz.
Avrupa Birliği Blue Card için uygun bir aday mıyım?
Avrupa'dan Avrupa Birliği Blue Card için uygun iş teklifi aldıysanız,
AB tarafından tanınmış üniversitelerden en az lisans ya da lisansüstü diplomaya sahipseniz,
İlgili ülkeden sınır dışı edilmediyseniz,
Yüz kızartıcı bir suçunuz yoksa
Avrupa Birliği Blue Card alma hakkına sahipsiniz.
Blue Card ile Avrupa Birliği’nde kalıcı oturum hakkı alınabilir mi?
Blue Card size ilgili AB ülkesinde çalışma ve oturma izni sağlayan bir çalışma vizesidir ve iş sözleşmeniz süresince aktif olacaktır. Sözleşmenizin bitiminde yeniden Blue Cardınızı uzatmanız gerekmektedir. İlgili ülkenin belirtmiş olduğu süre boyunca çalışmanız durumunda kalıcı oturum hakkına sahip olabilirsiniz.
Hangi milletler Blue Card alamaz?
Avrupa ekonomik alanı vatandaşları ( Avrupa Birliği, Norveç, Lihtenştayn, İzlanda ve İsviçre)
Ülkenin kendi vatandaşları ve
Yurt dışında AB `ye üye olan devletler ile anayasal bağlantıları olan denizaşırı ülkelerin vatandaşları (örneğin Montserrat ve Grönland) Blue Card alamaz.
Hangi Avrupa ülkeleri Blue Card verebilir?
Aşağıdaki AB ülkeleri Avrupa Blue Card vermeyi kabul etmişlerdir.
Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya ve İsveç.
Avrupa dışında bir ülkede yaşıyorum, yine de Blue Card için başvuruda bulunabilir miyim?
Blue Carda başvurunuzun bulunduğunuz konumla ilgisi yoktur. Avrupa’da fiziksel olarak bulunmanız Blue Card başvurusu için şart değildir.
Blue Cardı hangi kurum verir?
Avrupa Birliği Blue Card, yaşamak ve çalışmak istediğiniz ülkenin göçmenlik bürosu tarafından verilmektedir.
Avrupa Birliği’nde Blue Card ne kadar başarılı?
Avrupa Birliği’nde Blue Card uygulaması nispeten yeni olmasına ve Avrupa ülkelerinin hala ekonomik zorluklarla karşı karşıya olmasına rağmen Blue Card, Avrupa Birliğinde başarılı şekilde yürütülmektedir. Sadece Almanya`da, 1 Ekim 2015 tarihinden önce 35.000 Blue Card verilmiştir.
Blue Card için dil gereksinimi var mıdır?
Blue Card icin mesleğinizi icra edebilecek düzeyde yabancı dile sahip olmanız gerekmektedir. Her meslek ve ülkeye göre dil seviyesi farklılık göstermektedir. Detaylı bilgi için uzmanlar ile görüşmeniz gerekmektedir.
AB Mavi Kart Sahibi Olarak Neler Yapabilirsiniz?
AB Mavi Kart sahibi olmanın sağladığı pek çok istisnai avantaj arasında, aşağıda sunulan başlıca faydalı bileşenlerin bir özetini bulabilirsiniz:
- Ulusal vatandaşlarla eşit çalışma ve maaş koşulları,
- AB genelinde serbest dolaşım,
- Eğitim, ekonomik, kültürel, insan, sağlık hakları dahil olmak üzere sosyal haklar,
- Aile birleşimi
- Daimi ikamet hakları.
AB Mavi Kart sahiplerinin AB Mavi Kart sahipliğini kaybetmeden en fazla 12 ay üst üste kendi ülkelerine veya AB üyesi olmayan diğer ülkelere geri dönmelerine izin verilir.
İlk ev sahibi eyalette 33 ay çalıştıktan sonra veya B1 dil düzeyinde bilgi edinilmişse 21 ay sonra kalıcı oturum iznine başvurabilirsiniz.
AB Mavi Kart Red Nedenleri:
Mavi Kart başvurunuz aşağıdakilerden biri veya birkaçı nedeniyle reddedilebilir.
- Uygunluk kriterlerini karşılamadığınızda
- Başvurunuz yanlış veya doğru olmayan bilgilere dayanıyorsa
- AB'nin kamu politikasına, kamu güvenliğine veya kamu sağlığına yönelik bir tehdit olarak kabul ediliyorsanız
- İşvereniniz, düzensiz göçmenleri belgesiz çalıştırdığı için suçlu bulunduğunda